Vaste planten zijn heel belangrijk in de tuin. Het zijn de bloeiende planten die elk jaar weer terugkomen. In de winter sterven ze meestal bovengronds af, maar in het voorjaar komen ze weer tevoorschijn. Dat maakt ze anders dan struiken, die het hele jaar blijven staan. Vaste planten zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken als bodembedekkers of om mooie bloeiende groepen in de tuin te maken. Ze zorgen voor kleur en sfeer in de tuin en zijn een mooie aanvulling op de borders. Lees hier meer over hoe je het beste je tuin kunt bijhouden.

Waar kun je het beste mee snoeien?

Je kunt vaste planten eenvoudig snoeien met een heggenschaar of een snoeischaar. Met een snoeischaar kan het wat meer tijd kosten, vooral als je veel vaste planten in je tuin hebt. Het is belangrijk om altijd schoon tuingereedschap te gebruiken, Het is dus zeer aan te raden om iets van tuingereedschap te kopen. Je kunt bijvoorbeeld een heggenschaar kopen, zoals elektrisch of handmatig.

Vaste planten snoeien

Het snoeien van vaste planten is belangrijk omdat het ze de ruimte en het licht geeft om goed te groeien en te bloeien. Soms groeien vaste planten te groot en blokkeren ze andere planten, dus is het nodig om ze op tijd te snoeien of de stengels af te knippen. Het bovengrondse deel van de plant dat is afgestorven, moet vóór het bloeiseizoen worden weggesnoeid. Als je na de bloei nog een keer snoeit, kan het zelfs voorkomen dat de plant een tweede keer gaat bloeien! Niet alle vaste planten hoeven gesnoeid te worden, zoals wintergroene vaste planten of agapanthus.

Snoeien is gemakkelijk

Veel mensen verlangen naar een tuin die weinig onderhoud vergt, omdat ze geen zin of tijd hebben om te snoeien en onkruid te verwijderen. Soms denken ze zelfs dat ze niet weten hoe ze moeten snoeien. Maar als je een beetje leert over welke planten in jouw tuin gesnoeid moeten worden, wanneer en hoe je dat moet doen, zul je merken dat je er elk jaar meer plezier in krijgt. Het snoeien geeft de planten namelijk echt iets terug, en dat maakt het werk zeer lonend! Vooral wanneer je merkt dat je het op de juiste manier hebt gedaan en anderen je bewondering uitspreken voor je prachtige tuin of plant. Hopelijk heb je hier iets van opgestoken.