Heb je een zwembad in de tuin? Dan wil je hierbij het liefste genieten van een aangename temperatuur bij het water. Het opwarmen van het zwembad kan echter veel kosten. Zo zijn er mensen die het volledige zwembad bijvullen met warm water, maar ook mensen die hier een pomp voor beschikbaar hebben. De energierekening schiet hiermee omhoog. Je kunt hier echter verandering in brengen door zwembad zonnecollectoren toe te voegen aan de installatie. Zo geniet je toch van warm water, zonder dat de energiekosten fors oplopen. Maar wat moet je hier allemaal over weten? In dit artikel duiken we dieper in dit onderwerp.

Warmte van de zon opgevangen

Jouw zwembad kun je eenvoudig verwarmen met zonnecollectoren. Deze zien eruit als zonnepanelen, maar zullen warmte genereren door de warmte van de zon. Deze warmte wordt dan doorgegeven aan het systeem, waardoor het zwembadwater opwarmt. Zolang de zon schijnt, kun jij dus genieten van het warme water. Zelfs tijdens de wintermaanden kun je genieten van de warmte die de zon afgeeft, waardoor je jouw zwembad het hele jaar kunt gebruiken en je wanneer je wilt een frisse duik kunt nemen. Daarnaast heb je nog warmte beschikbaar voor het verwarmen van de woning of het verkrijgen van warm water.

Verschillende systemen te verkrijgen

De zwembad zonnecollectoren komen in verschillende uitvoeringen. Je moet daarom goed bekijken welke het beste bij jouw huishouden past. Een van de modellen is een opslagvat. De zonnecollectoren zijn hierbij verbonden aan het vat, welke weer in verbinding staat met het zwembad. Het water wordt in dit opslagvat verwarmd, waarna het wordt verplaatst naar het zwembad. Een filtersysteem is een andere variant. Hierbij staan de collectoren direct in verbinding met het filtersysteem van het zwembad, waardoor je nog sneller geniet van het warme water en het koude water richting de zonnecollectoren gaat.

De voordelen van de zonnecollectoren

Het toepassen van zonnecollectoren voor jouw zwembad kent enkele voordelen. Denk hierbij aan een milieuvriendelijke manier van het verwarmen van jouw zwembadwater. Doordat je gebruik maakt van de warmte van de zon zijn er immers geen fossiele brandstoffen nodig. Daarnaast heb je ook geen verbruikskosten, waardoor jouw energierekening zo laag mogelijk blijft. De eenvoudige installatie en het weinige onderhoud laten jou genieten van het warme water. Houd er echter wel rekening mee dat je op bewolkte dagen een minder hoog rendement behaalt, waardoor het kan zijn dat het zwembadwater minder warm aanvoelt op deze dagen.