Het inrichten van een kleine tuin lijkt misschien lastig, maar met de juiste aanpak is het zeker mogelijk. Als je zomaar dingen neerzet, kan een kleine tuin snel rommelig lijken. Gelukkig zijn er manieren om goed gebruik te maken van de beperkte buitenruimte. We geven je graag wat tips om je kleine tuin zo efficiënt mogelijk in te richten!

De juiste loungeset

Het is niet gemakkelijk om veel zitruimte te hebben in een kleine tuin, dus het kan lastig zijn om een loungeset te kopen. Gelukkig is er tegenwoordig veel aanbod loungesets te vinden die niet veel ruimte innemen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een kleine loungebank of losse comfortabele stoelen met een klein tafeltje. Probeer ook flexibel te zijn met de plaats van je terras. Soms kan het handiger zijn om het terras achterin de tuin te plaatsen, zodat de tuin groter lijkt. Maak je loungeset gezellig met leuke kussentjes of een mooi tafelkleed. Maar zorg ervoor dat het niet te druk wordt. Te veel kussens in verschillende kleuren kunnen een rommelige indruk geven.

Wintergroene planten

Wil je dat je tuin er wat dieper uitziet? Probeer dan niet alleen planten te gebruiken die het hele jaar door groen blijven of bladeren verliezen. Als je wintergroene en bloeiende planten combineert, krijg je een leuk effect en lijkt je tuin groter. Een paar voorbeelden van bloeiende planten die goed passen in kleine tuinen zijn de vlinderstruik, bruidsbloem en heesterganzerik. Kies wel struiken die niet te snel groeien, want anders kan het al snel rommelig worden in een kleine tuin.

Werk in de hoogte

Wil je een kleine tuin mooi maken? Dan is het slim om ook in de hoogte te werken. Hierdoor krijgt je tuin meer diepte. Een handige tip is om verschillende niveaus te maken. Je kunt bijvoorbeeld het terras hoger maken en een trapje gebruiken om een lager gedeelte te creëren. Ook is het een goed idee om een opvallend element, zoals een boom, achter in de tuin te plaatsen. Let er wel op waar je de boom neerzet en of de grond geschikt is. Een boom zorgt namelijk voor meer diepte in de tuin en geeft ook meer privacy tegenover de buren. Kortom, het is belangrijk om goed na te denken over het ontwerp voordat je een kleine tuin gaat inrichten.

Verlichting

Wist je dat de juiste tuinverlichting je tuin mooier kan maken? Als je slimme plekken kiest om lampen neer te zetten, kun je niet alleen ’s avonds van je tuin genieten, maar het geeft ook een magische sfeer aan een kleine tuin. Als je een boom in je tuin hebt, kun je er bijvoorbeeld een mooi snoer met lampjes in hangen. Ook kun je lampen gebruiken om een pad te verlichten, zodat je ’s avonds beter kunt zien wat er in de rest van de tuin gebeurt. Met deze tips richt jij een prachtige kleine tuin in!