Ieder jaar zijn er weer nieuwe tuintrends. In 2023 draait alles om duurzaamheid, functionaliteit en het creëren van een tuin waar je graag tijd doorbrengt. Met slimme technologie, natuurlijke materialen en mooie tuinkleden van Volero wordt je tuin echt een verlengstuk van je huis. Hier bespreken we de populairste tuintrends van 2023 en geven we je praktische tips om deze trends in je eigen tuin toe te passen.

Natuurlijk groen

Een belangrijke trend van dit jaar is het gebruik van natuurlijk groen in je tuin als een soort ‘hoogtepunt’. Mensen willen graag meer in contact staan met de natuur, en dat zie je terug in een overvloed aan groene planten, struiken en bomen. Denk aan mooie bloemen, varens, mooie grassen en bladrijke planten die zorgen voor een mix van kleur, textuur en afwisseling. En dat niet alleen op de grond, maar ook omhoog langs muren en op pergola’s, waardoor je buitenruimte echt groen en levendig wordt.

Bruintinten en natuurlijke materialen

Een andere opvallende trend in 2023 is het gebruik van bruine kleuren en natuurlijke materialen. In plaats van de traditionele vierkante tegels, zien we nu meer rechthoekige tegels. Tevens zien we dat steeds meer mensen gebruikmaken van goedkope vloerkleden in verschillende patronen en materialen om de tuin mee aan te vullen. De warme kleuren variëren van donkerbruin tot terracotta en geven een aardse en gezellige sfeer aan je buitenruimte. Deze trend sluit perfect aan bij de behoefte aan warmte en ontspanning in onze tuinen. Materialen zoals thermohout passen uitstekend bij deze trend.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is geen holle term; het is een manier van leven die de tuintrends van 2023 doordringt. Het hergebruiken van materialen en het gebruiken van slimme systemen om water op te vangen, zoals regentonnen en regenwaterbuffertanks, zijn voorbeelden hiervan. Als je regenwater opvangt en dit gebruikt om je planten water te geven, ben je niet alleen milieubewust bezig, maar bevorder je ook de gezonde groei van je groen.

Slimme technologie in de tuin

Naast het natuurlijke tuinieren, speelt slimme technologie ook een rol in de tuintrends van 2023. Denk aan geautomatiseerde irrigatiesystemen die je tuin op basis van het weer van water voorzien, of verlichting die reageert op beweging en tijdschema’s. Deze technologische vernieuwingen maken het tuinieren niet alleen efficiënter, maar dragen ook bij aan het gemak en comfort van je buitenruimte. Er zijn dus een heleboel tuintrends in 2023, die ook nog toepasbaar zijn in de komende jaren. Kijk eens wat bij jou past en maak de stap naar een mooiere tuin!