Je hoort het steeds vaker: mensen willen zonnepanelen aanschaffen. Tegenwoordig bieden zonnepanelen veel voordelen voor jezelf én voor het milieu. Een investering die de moeite waard is dus. Maar omdat het een aardige investering kan zijn om zonnepanelen aan te schaffen, is het goed om te weten wat bij jouw woonsituatie past. Daarom zetten we in dit artikel uiteen welke typen zonnepanelen je kunt kiezen en hoe je kunt bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.
Het type zonnepaneel
Om te bepalen welke zonnepanelen geschikt zijn voor jou, kijk je allereerst naar het type. Zo wordt er in grote lijnen onderscheid gemaakt tussen monokristallijn, polykristallijn en amorf. Elk type zonnepaneel heeft weer zijn eigen voordelen. Met name in prijs en effectiviteit zie je de verschillen terugkomen.
De een is effectiever in het opwekken van zonne energie dan de ander, waardoor ook het aantal panelen dat je nodig hebt ervan afhankelijk kan zijn. Van de drie bovengenoemde typen, is monokristallijn het meest effectief. Daarmee wek je meer energie op dan met polykristallijn of amorf. Wel is monokristallijn de meest dure variant. Polykristallijn en amorf zijn dus wat beter te betalen, maar minder rendabel.
Het aantal zonnepanelen
De hoeveelheid zonnepanelen die past bij jouw woonsituatie, hangt af van jouw jaarlijkse verbruik en de gewenste opbrengst. Kijk dus eens naar je eigen energieverbruik, het liefst van een heel jaar. Met dat aantal kwh in gedachten, ga je na hoeveel kwh je jaarlijks met de panelen op wilt wekken. Stel jezelf de vraag of je volledig in je energiebehoefte wilt voorzien of gedeeltelijk? Dan kan je bepalen hoeveel panelen bij jou passen. Om je een inschatting te geven: met 7 panelen wek je jaarlijks 2000 kwh op en met 16 5000 kwh.
Anderzijds maakt het type paneel ook uit voor de hoeveelheid panelen die je nodig hebt. Ga je voor monokristallijn panelen, dan heb je relatief minder panelen nodig. Polykristallijn is daarentegen minder rendabel, waardoor je meer panelen nodig hebt voor hetzelfde resultaat. Als je weinig ruimte hebt op het dak dan kan het slim zijn om voor een van de meest rendabele typen te gaan.